Welkom in de wereld van XaaS (anything as a service). Als er één ontwikkeling in de ICT heeft gezorgd voor een omwenteling in de manier waarop we werken, dan is het wel de cloud. Het idee dat je niet alles meer in eigen beheer hoeft te hebben, is echt revolutionair. Dat daaruit volgt dat je ook niet alle servers in je eigen gebouw hoeft te hebben, is dan niet eens meer zo bijzonder.

Alles as a service

Dat de ‘aaS’ staat voor ‘as a service’ zal iedereen inmiddels wel weten. Diensten die op afstand, dus in de cloud, worden aangeboden. Maar het gaat om wat op de plaats van de ‘X’ staat. Laten we eens een paar ‘X’jes bekijken die jou kunnen helpen bij je ‘core business’ (om even in stijl te blijven).

I staat voor Infrastructure as a Service

Wanneer we cloud computing als geheel bekijken, dan kun je de verschillende diensten als een stapel zien: van onder naar boven worden diensten completer, en heb je er minder omkijken naar (waarover verderop meer). We beginnen onderaan, bij de infrastructuur, en daar staat de ‘I’ voor: Infrastructure-as-a-Service. Eerst even een rekensommetje. Wat zou het kosten om een dikke server te kopen met veel geheugen en een zwembad aan opslag? En die in te richten met een besturingssysteem, plus alle software die je nodig hebt om je bedrijf te laten draaien? Vervolgens blijkt na een jaar de opslag vol, de processor te traag en het geheugen te weinig. Een nieuwe kopen is niet aan de orde, want de oude is nog niet afgeschreven. En daar komt de IaaS-aanbieder om de hoek kijken. Je krijgt de beschikking over een of meer virtuele computers waarbij je de gewenste hoeveelheid geheugen en opslag kiest. Vervolgens kun je ermee doen wat je wilt. Heb je een fikse server nodig voor een database-omgeving? Opslag nodig voor een CRM-toepassing? IaaS is je vriend. Meer opslag nodig, of meer rekenkracht? Een seintje naar de provider en het is direct geregeld. Maar je krijgt alleen de virtuele omgeving, de rest is up to you.

P staat voor Plarform as a Service

Een stapje omhoog komen we bij ‘Platform’. PaaS is het model waarbij de provider niet alleen zorgt voor de infrastructuur, maar ook voor de omgeving waarin je software kunt laten draaien. Hierbij gaat het niet om gebruikersomgevingen (Windows en applicaties), maar eerder om bijvoorbeeld ontwikkelomgevingen voor software, databases voor business analyse of een grote webshop. Om het wat inzichtelijker te maken: een webserver is in feite ook een PaaS-toepassing. De infrastructuur en het ‘platform’ hoeven trouwens niet van dezelfde provider te worden afgenomen. Je ziet dat je bij deze oplossing al veel minder hoeft te regelen of te beheren. Een grotere database is slechts een klik verwijderd (want meestal regel je deze zaken in een webomgeving, zonder tussenkomst van een mens).

S staat voor Software as a Service

Bij Software-as-a-Service komen we steeds meer in de richting van ‘ontzorgen’. De provider installeert voor jou een complete virtuele computer inclusief besturingssysteem en je medewerker logt vanuit elke gewenste locatie in en krijgt zijn ‘eigen’ desktop en programma’s te zien. Groot voordeel: komt er een medewerker bij, schaal je eenvoudig op, gaat ie weer weg, schaal je af. Dit op- en afschalen is trouwens een van de belangrijkste argumenten voor élke clouddienst. “En je betaalt alleen voor wat je afneemt”, lees je dan vaak. Overigens maken veel meer mensen gebruik van SaaS dan je misschien zou denken. Een abonnement op Office 365 of Google G Suite is ook ‘software als een dienst’.

Moet je dan niks meer zelf doen? Jawel, want wat je op die (virtuele) computers draait, bepaal je zelf. Dus inclusief alle software updates die daarbij horen. Maar daar komen wij je bij helpen. Want Easy Software Deployment is net zo schaalbaar als elke andere SaaS-oplossing. Zodat je als systeembeheerder nog verder achterover kunt leunen. Grapje.

Wil jij ook meer achteroverleunen? Vraag dan nu een gratis online demo aan en ervaar het gemak van Easy Software Deployment.