Oké, de trend is gezet. Veel, zo niet alle software is langzaam maar zeker bezig met het verhuizen naar de cloud en draait in een browser. De voordelen voor de makers zijn duidelijk: een vaste bron van inkomsten en geen softwarepiraterij meer. Maar laten we het eens omdraaien en advocaat van de duivel spelen: wat zijn eigenlijk de voordelen van traditionele softwarepakketten voor ons als gebruiker? Oftewel, zolang je nog keuze hebt: lokaal geïnstalleerde software of een app in de browser?

Functionaliteit

We hoeven niet lang na te denken over hét voorbeeld waarbij deze vraag speelt. Microsoft Office, of MS365 in de web-incarnatie, is aan een stormachtige ontwikkeling bezig, waarbij Microsoft iedereen met zachte dwang probeert naar de cloud/het web te krijgen. Maar als er een ding is dat opvalt, dan is het dat de functionaliteit van beide versies nog lang niet vergelijkbaar is, waarbij de webversie flink achter blijft. En dit geldt natuurlijk niet alleen voor Microsoft Office. Het blijkt voor veel softwaremakers lastig om dezelfde gebruikerservaring te bieden bij online apps als bij lokaal geïnstalleerde software. In het geval van Microsoft is er een schrale troost voor MS365-gebruikers die van de Windows-versies komen: bij de macOS-versies van de software ontbreekt nog véél meer aan functionaliteit. Bovendien is een browser natuurlijk niet hetzelfde als een besturingssysteem. De achterliggende technologie is fundamenteel anders, waardoor sommige dingen die met een lokaal pakket kunnen, gewoon niet mogelijk zijn in een browser.

Prestaties

Het is ook afhankelijk van jouw internetsnelheid, maar iedereen merkt dat de performance van webapplicaties het niet haalt bij die van lokale software. Dat is logisch, want de browser functioneert als een extra schil, of zo je wilt, als extra besturingssysteem bovenop dat van je computer. Voor sommige mensen geen probleem, maar voor anderen een gruwel, dat documenten net iets langzamer openen en menuopties net iets trager verschijnen. Voor je lokaal draaiende software geldt dat jouw processor, geheugen en grafische kaart de prestaties bepalen en niet die van de cloud – of de internetsnelheid.

Offline

En het zal je maar gebeuren dat je internetverbinding er voor een paar uur uit ligt. Of wat waarschijnlijk meer voorkomt, je bent onderweg en hebt geen internet. Met een online applicatie kun je dan met de duimen gaan draaien. Met een lokale app kun je gewoon doorwerken. Bovendien sla je je documenten lokaal op, zodat een verbroken verbinding ook in dat geval geen probleem is. Maar met een webapplicatie kan ik er altijd overal bij, zeg je? Installeer een goede cloudopslag met synchronisatie (Dropbox, iCloud, Google Drive) en je hebt het beste van twee werelden: lokaal én in de cloud en je kunt er altijd bij.

Integratie

Zegt de ene cloud-app tegen de andere: … (niks). Want cloud-apps draaien in hun eigen containertje en hebben helemaal geen weet van andere applicaties. Een uitzondering hierop zijn wel de ‘suites’ als Office/365 en Google Workspace. Maar in de regel is er geen of nauwelijks uitwisseling van gegevens mogelijk tussen apps in de browser. Is dat erg? Dat ligt eraan. Wanneer we een vector-bestand in een Photoshop-document hebben, dan opent na dubbelklikken keurig Adobe Illustrator. Na het afronden van de bewerking is deze direct terug te zien in het Photoshop-document. Deze functionaliteit is essentieel voor de Adobe Creative Cloud suite, maar we kunnen ons voorstellen dat de applicaties die jij gebruikt helemaal niet op zulke uitwisseling zitten te wachten. Voor de duidelijkheid: er zijn dus geen webversies van Adobe software en dit is waarom niet.

Uitrollen

Natuurlijk: het is niet nodig om webapplicaties uit te rollen zoals lokaal geïnstalleerde apps. Je geeft de gebruikers gewoon een account en ze kunnen aan de slag. Gemak dient de systeembeheerder. Maar misschien vind je het helemaal niet prettig om dit allemaal zomaar uit handen te geven. Met Easy Software Deployment rol je net zo gemakkelijk lokale apps uit én je blijft in control. Denk er maar eens over na.

Wil jij ook ervaren hoe makkelijk het is om al je lokale applicaties te managen? Vraag dan hier een gratis demo aan en we laten je alle ins en outs zien!