Voor niks gaat de zon op (en zijn er deze gratis applicaties)

Computergebruikers zijn opgegroeid met het idee dat software gratis is. Shareware, later open-source: waarom zou je voor software betalen? Natuurlijk gaat voor niks de zon op, want zonder goede investeringen is er nauwelijks innovatie mogelijk. Dat neemt niet weg dat er voor veel toepassingen prima gratis applicaties te vinden zijn. Ook in onze Package Store, waarmee je deze met Easy Software Deployment snel kunt uitrollen. Een kleine greep.

In- en uitpakken

Lange tijd was WinZip de standaardapplicatie voor het inpakken en uitpakken van gecomprimeerde bestanden. Nadat de makers geld gingen vragen voor functionaliteit die de meeste gebruikers als gratis zagen, kwamen er al snel alternatieven. 7-Zip is daarvan inmiddels de bekendste. Het open-source programma ondersteunt vrijwel alle compressie-varianten, al kun je de meeste alleen uitpakken. Interessante opties zijn sterke encryptie (AES-256) voor 7z- en ZIP-formats, en ondersteuning voor maar liefst 87 talen.

PDF’s lezen

Het ‘portable document format’ en de bijbehorende reader – geïntroduceerd in 1993 – was een echte slow-starter, maar inmiddels is PDF dé standaard als het gaat om het delen van documenten. Waarbij je er zeker van bent dat de ontvanger het ook precies zo ziet als jij het hebt gemaakt. Slimme zet van Adobe was om de Reader vanaf het begin gratis te maken – iedereen kon PDF-documenten lezen. Inmiddels kun je vanuit ongeveer elke applicatie een ‘print’-opdracht geven die er direct een PDF uit laat rollen. Maar de Reader is nog steeds de beste manier om PDF-bestanden te openen op elk denkbaar platform. En nog steeds gratis.

Browsen

Het begon allemaal begin jaren 1990 met de uitvinding van het world wide web. Om de pagina’s te kunnen bekijken was software nodig die kon ‘bladeren’: browsers. Rond de eeuwwisseling had Internet Explorer van Microsoft 96 procent marktaandeel. In 2008 verscheen de eerste versie van Google Chrome en die groeide in de jaren erna razendsnel uit tot de populairste browser. Zó populair dat zelfs Microsoft inmiddels een compleet nieuwe browser heeft, gebouwd op dezelfde basis: Edge Chromium. De laatste is inmiddels stabiel en een goede keuze als jouw organisatie sterk leunt op het Microsoft 365-ecosysteem. Ga anders gewoon voor Chrome, dat overigens voor vrijwel elk besturingssysteem, inclusief mobiel beschikbaar is.

Advertenties blokkeren

De lucratieve markt van advertentieblockers voor je browser is verwarrend. Er is AdBlock en Adblock Plus (ABP)en ze hebben niets met elkaar te maken. Adblock Plus (let ook op de spelling, zonder de extra hoofdletter) is de standaard, open source, en bestond al voor grote concurrent AdBlock. Maar helaas waren ze niet snel genoeg met een versie voor Google Chrome, waardoor AdBlock in het gat kon springen. Om het nog verwarrender te maken, is AdBlock sinds 2016 gebaseerd op de brondcode van ABP. Voor de precieze verschillen kun je op de betreffende websites terecht. Omdat het een plugin in een browser is kunnen we Adblock Plus niet in onze Package Store opnemen. Niet getreurd! ABP werkt op alle browsers. Het is heel eenvoudig deze zelf aan je favoriete browser toe te voegen.

Notities maken

Gebruikt jouw organisatie Microsoft 365, dan kun je gebruik maken van OneNote, het programma waarmee je zonder beperkingen (dat wil zeggen in de vorm van tekst, tekeningen, foto’s, webpagina’s) notities kunt maken. Maar wil je niet voor alles afhankelijk zijn van Microsoft, dan zijn er ook andere programma’s. Wij hebben EverNote in onze Package Store opgenomen. Met EverNote kun je gratis de notities op twee apparaten synchroniseren.

Videoconferencing

In 2021, op 31 juli om precies te zijn, stopt Microsoft met Skype for Business. Ben je een Microsoft 365-gebruiker, dan word je geacht om voortaan Microsoft Teams te gebruiken. Op zich niks mis mee, maar wil je liever zelf kiezen, dan kun je voor Zoom gaan. Tijdens de eerste weken van de Corona-pandemie kwam het bedrijf negatief in het nieuws omdat er data van gebruikers ongevraagd zou worden gestuurd naar Facebook en LinkedIn. Het bedrijf beloofde beterschap en verwijderde deze functionaliteit. Zoom blijft een van de beste videoconferencing-programma’s, met de eerste 40 minuten van een sessie gratis. Er kunnen tot 100 mensen tegelijk deelnemen aan een sessie. Eén op een gesprekken zijn helemaal gratis. Zoom is beschikbaar op Windows, macOS, Linux, Android en iOS.

Office-software

Microsoft Office – nu bekend onder de naam Microsoft 365, want onderdeel geworden van een groter geheel aan bedrijfssoftware, met onder meer Teams, beveiliging en de Azure cloud – is de onbetwiste standaard in de dagelijkse praktijk van vrijwel elke computergebruiker. Je zou bijna vergeten dat er gratis alternatieven zijn. Misschien weleens gehoord van OpenOffice? Sinds 2010 is het onderdeel van Apache, maar omdat het altijd open-source was, zijn er inmiddels meerdere pakketten die zijn ontwikkeld op basis van OpenOffice. Een daarvan is LibreOffice. De ontwikkeling van dit pakket is in handen van The Document Foundation, een non-profit organisatie die open-source software promoot. LibreOffice kan overweg met een fiks aantal bestandsformaten, waaronder natuurlijk die van Microsoft Office. Er zijn versies voor Windows en macOS, maar ook voor vrijwel elke denkbare versie van Unix.

Wachtwoorden beheren

De gemiddelde gebruiker heeft inmiddels ruim honderd onlineaccounts. De verstándige gemiddelde gebruiker heeft dan ook ruim honderd verschillende wachtwoorden te onthouden. Dat is ondoenlijk, ook niet met de hulp die moderne browsers tegenwoordig bieden met het automatisch aanvullen van velden in een pagina. Een goede wachtwoordmanager is onontbeerlijk. Keepass is een open-source programma dat veel van de functionaliteit biedt van betaalde applicaties als LastPass of 1Password. Wachtwoordmanagers werken allemaal op dezelfde manier: inlognaam en wachtwoord worden opgeslagen in een versleuteld bestand, dat je kunt openen met een master-wachtwoord. De betaalde programma’s bieden daarbij opties aan zoals synchronisatie op meerdere apparaten, opslag in de cloud, meerdere gebruikers die informatie kunnen delen. Heb je dat allemaal niet nodig, dan is KeePass prima.

Presentaties opnemen

Tot nu toe hebben we het steeds gehad over gratis programma’s die een andere variant, meestal betaald, kunnen vervangen. Maar dit stukje gaat over iets heel anders, namelijk over ‘asynchrone communicatie’. In de nieuwe manier van werken, waarbij mensen minder vaak bij elkaar komen, kost het veel tijd om teamleden steeds in videoconferencing bij te praten. Met Loom kun je je boodschap eenmaal helemaal opnemen en met iedereen delen. Je neemt je scherm op, je webcam, zet het in een video en daar ga je. Prima voor presentaties dus, maar ook voor trainingen en interne communicatie. Loom is beschikbaar voor Windows, macOS, iOS en zelfs de Chrome-browser.

Al deze pakketten vind je standaard in de Package Store van Easy Software Deployment. Dat betekent selecteren en uitrollen zonder lastige downloads.
De Package Store zelf ervaren? Vraag een korte gratis online demo aan.