Goede raad is duur, maar van ons krijg je die helemaal gratis. Want software is al duur genoeg en elke manier om erop te besparen is meegenomen. Deze drie tips helpen je in elk geval alvast op weg.
1. Inventariseer
Tijd is geld, maar software ook. Ook als je die de helft van de tijd (of helemaal) niet gebruikt. De eerste stap om te besparen op alle software en applicaties in je organisatie is om eens te kijken wat je allemaal hebt, wat je nodig hebt en waar je zonder kunt.
Echt, je kunt direct besparen op software waar je lang geleden een abonnement op hebt afgesloten, waarvan de kosten automatisch afgeschreven worden en die niet of nauwelijks wordt gebruikt. Software as a Service dus. Alleen al een blik in de maandelijkse boekhouding kan verhelderend inzicht bieden in waar je allemaal ongemerkt geld aan spendeert.
Voor de minder voor de hand liggende abonnementen kun je gebruik maken van een speciale tool die je netwerk en computers scant op installaties van software. Met endpoint management software kun je met behulp van de software metering functie kijken welke applicaties daadwerkelijk gebruikt worden, door wie en door hoeveel in totaal. We durven te wedden dat je het aantal licenties, abonnementen andere betaalvormen naar beneden kunt bijstellen.
2. Virtualiseer
Je kunt ook besparen door méér abonnementen af te sluiten. Want kijk nog eens kritisch naar de door jou geïnventariseerde softwarelicenties hierboven. Kun je niet zonder? Oké, maar misschien kun je dan overstappen naar SaaS-versies van de apps. In de meeste gevallen betekent dit dat je alleen betaalt voor wat werkelijk gebruikt wordt. Dus je hebt nooit te veel licenties. En moet je uitbreiden of inkrimpen, dan pas je het aantal abonnementen aan naar boven of beneden. SaaS is een vorm van virtualisatie: de software draait in de cloud en de gebruiker werkt in een venster dat eigenlijk niet meer is dan een browser.
Een stap verder is échte virtualisatie, waarbij niet alleen de applicaties, maar het hele besturingssysteem in de cloud draait. Het grote voordeel is dat je zelfs met heel bescheiden computers zware applicaties kunt draaien. Zolang het virtuele besturingssysteem maar werkt. Hiermee bespaar je dus niet alleen op de software, maar ook op de hardware.
3. Investeer
In dit geval: investeer in een goede endpoint management tool, zoals al eerder genoemd. Want naast het bijhouden van de licenties en het monitoren van software, bespaar je ook op andere tijdrovende klussen, zoals het uitrollen van software. Elke systeembeheerder die weleens meer dan een stuk of tien werkplekken van updates moet voorzien, weet wat we bedoelen. De tijd per applicatie per computer breng je gemakkelijk terug van pakweg 10 minuten tot minder dan de helft. We hebben de cijfers even voor je op een rijtje gezet in deze ‘business case’.
Behalve een directe besparing, kun je ook kijken met een investeringsblik: wat levert elke geïnvesteerde euro mij aan kostenbesparing op? Geen spoiler hier, maar we kunnen wel verklappen dat dit met Easy Software Deployment echt spectaculair is. Voor wie na het lezen van die blog nog niet helemaal overtuigd is, hebben we een rekentool gemaakt waar je je eigen cijfers in kunt vullen, zodat je een idee hebt wat je kunt besparen. Of terugverdient per geïnvesteerde euro als je dat prettiger vindt. Het is hoe dan ook een goed vertrekpunt om contact met ons op te nemen en eens te kijken hoe dit voor jouw organisatie uitpakt.
Wat bespaar jij met Easy Software Deployment?
Klik hier voor de rekentool