Ja echt, de toekomst van cloud is uitermate zonnig. We doen tegenwoordig echt zowat alles in de cloud. Soms heb je als gebruiker niet eens in de gaten dat je gebruik maakt van een cloudoplossing. Maar de ene cloud is de andere niet. Er leiden meer wegen naar Rome, en de een misschien wat korter – of veiliger – dan de andere.

Dé cloud bestaat niet. Een leverancier van software maakt misschien gebruik van de cloud om de bijbehorende data op te slaan (Microsoft Office 365, Adobe Creative Cloud). Maar dat is niet dezelfde cloud als die waar je webserver draait (want ja, ook dat is feitelijk de cloud, ook al is het bij je provider). Sterker nog, zelfs het cloudsysteem kan verschillen.

Heb je de cloud helemaal in eigen beheer? Of neem je alleen een dienst af en regelt de cloudleverancier alles?

Private cloud

Kortweg gezegd: private cloud bestaat uit systemen die zich binnen de (virtuele) muren van een organisatie bevinden. ‘Virtueel’ staat weliswaar tussen haakjes, maar het is essentieel, want het betekent niet per se dat de data ook daadwerkelijk binnen de stenen muren van een organisatie zijn te vinden. Kan wel. Maar in de regel gaat het hier om servers in een datacenter, die alleen toegankelijk zijn voor dat specifieke bedrijf. Deze staan niet binnen de muren, maar wel binnen de firewall. De servers zijn ook fysiek gescheiden van andere servers: de hardware hoeft niet gedeeld te worden. Lekker veilig, maar ook kostbaar, dat is duidelijk.

Public cloud

Het tegenovergestelde dus. Je maakt gebruik van een cloudoplossing (data, webhosting, e-mail etc etc) die op servers staan die gedeeld worden door meerdere gebruikers. In feite krijg je voor je abonnement op deze cloudoplossingen alleen een stukje rekenkracht en opslag. Een groot verschil met een private cloudoplossing is dat er nauwelijks maatwerk mogelijk is.

De cloudleverancier configureert een dienst waarbij je vaak alleen kunt kiezen tussen ‘small, medium en large’. Bij wijze van spreken. Voordeel is wel dat je vaak lekker snel kunt opschalen, omdat je per medewerker, per maand betaalt. Bijvoorbeeld bij een VoIP-dienst. En je kunt net zo gemakkelijk weer opzeggen, vaak ook per maand.

Hybrid cloud

Je voelt hem al aankomen. One size fits all, daar hebben we in de IT-wereld een hekel aan. Dus zijn er hybride cloudoplossingen: beetje private, beetje public. Waarom zou je dat doen? Omdat private duur is, dus je wilt alleen binnen de muren houden wat echt moet. Alle andere zaken doe je het liefst in een public cloudoplossing, om kosten te besparen. De integratie kan heel ver gaan. De workload (de processen) van een programma kunnen prima in de public cloud draaien, terwijl de data die verwerkt wordt veilig achter je firewall staat.

Easy Software Deployment en de cloud

Er is natuurlijk een reden dat we hier bij Easy Software Deployment over de cloud beginnen. In de huidige versie van Easy Software Deployment ondersteunen we een private cloud optie via de Cloud Options. Hiermee geef je je eigen webserver op waar de Agents mee communiceren als ze zich niet op het interne netwerk bevinden. Het voordeel daarvan is dat je de software-uitrol en de beheertaken ook kunt blijven uitvoeren als de computer van de gebruiker niet op het interne netwerk aanwezig is, maar wel verbonden via internet. Vanaf versie 7 zal de Agent namelijk verbinden met onze eigen clouddienst. Komt de computer online, dan worden alle taken direct vanuit de cloud opgepakt.

Binnenkort hoor je daar meer over!

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog of wil je ons wat vertellen? Neem gerust contact met ons op of laat een reactie hieronder.