Beetje vage titel, maar hé, dat geldt nog steeds voor het hele concept ‘metaverse’. Wat we bedoelen is: áls er iets van een serieuze metaverse ontstaat, heeft dat dan invloed op onze werkzaamheden als IT-beheerder? Een kleine verkenning.
Misschien is het goed om even te beginnen met het begrip ‘metaverse’. Het bedrijf dat hier het meeste lawaai over heeft gemaakt de afgelopen maanden is Facebook, pardon, Meta. Maar zij zijn niet de bedenkers ervan. Zij spreken van ‘de’ metaverse, waar wij toch echt liever zouden spreken van ‘een’ metaverse. Je kunt een metaverse – een samentrekking van ‘meta’ en ‘universe’ – het beste beschouwen als een uitgebreidere versie van het internet, waar je niet alleen platte pagina’s kunt bezoeken, maar in een 3D-wereld rond kunt lopen. Uiteraard ben je daar dan zelf bij aanwezig, althans in de vorm van een avatar. Kort door de bocht gezegd.
Wie kent nog de virtuele wereld Second Life? Dit in 2003 gelanceerde platform was misschien wel de eerste echte metaverse. Het is geen game (en het bestaat nog steeds) en heeft geen doel. Je kunt er vrij rondlopen en andere mensen ontmoeten, dingen kopen en zelfs werken als je wilt. Zo ongeveer zal Zuckerberg en inmiddels een hoop andere mensen zich de metaverse voorstellen. Maar er is sinds de lancering van Second Life wel iets fundamenteels veranderd: we hebben goed werkende en betaalbare virtual reality apparatuur ter beschikking gekregen. Voor een nieuwe metaverse betekent dit dat we écht in de virtuele wereld kunnen rondlopen.
De verwachtingen zijn dat dit ook professioneel gebruikt zal gaan worden. Microsoft bijvoorbeeld werkt aan een versie van Teams waarbij vergaderingen virtueel in een ruimte worden gehouden. Voor de systeembeheerder betekent dit dat je voorzieningen moet treffen om zulke meetings mogelijk te maken. VR-brillen in je asset management! Holografische projecties die onderdeel uitmaken van het bedrijfsnetwerk! En werk je voor een bedrijf dat producten verkoopt, dan kan het zomaar gebeuren dat al die producten virtueel uitgestald moeten worden in een 3D-etalage.
Het is op dit moment nog lastig te voorspellen waar het precies heen gaat, maar het is wel zeker dat de cloud een nog belangrijkere rol gaat spelen in het werk van alledag. Alles wat plaats gaat vinden in de metaverse, gaat automatisch zijn weg vinden naar de cloud, want in dat opzicht zijn beide begrippen min of meer synoniem. En je kunt je maar beter vast verdiepen in blockchain en NFT’s want die gaan een grote rol spelen in de 3D virtuele wereld van morgen. Chat? Dat is zó 2020. In 2026 (of zo) kletsen we dus gewoon virtueel met onze avatars aan het strand met de voeten in het water.
Zover is het allemaal nog niet. Er zijn meerdere metaverse-initiatieven, elk vooralsnog met een heel beperkte functionaliteit. Maar goed, het is met internet uiteindelijk ook gelukt om tot één geheel te komen, dus waarom niet met de metaverse.
Dus wie weet wandelt jouw avatar straks door je cyberspace bedrijfsnetwerk om elke computer virtueel te bezoeken en software te installeren. Geheel automatisch natuurlijk, met Easy Software Deployment 15.6.