Op een slof en een ouwe sneaker
Het uitrollen, installeren en beheren van software is als de voetbalklassieker. Je weet dat die komt. Je verheugt je erop, en het is elke keer weer spannend. En aan het einde wint de computer het vaak toch nog. Je denkt misschien dat de komst van het internet alle problemen oplost. Helaas. Het zorgt vooral voor nieuwe uitdagingen op het gebied van software deployment.
Dit is deel 2 in onze serie over software deployment. De andere afleveringen vind je hier:
Wat is software deployment? Deel 1 – Van mainframe tot internet
Wat is software deployment? Deel 3 – Login scripts, GPO’s of zelf installeren?
Wat is software deployment? Deel 4 – Software deployment tools
Dat software gemakkelijk via internet gedistribueerd kan worden betekent dat het vooral voor gebruikers gemakkelijker geworden is. Op de computer thuis is dat natuurlijk prima. Maar als organisatie wil je graag iets meer controle. Gebruikers zijn inmiddels gewend aan het downloaden en installeren van software, en dat doen ze graag en veel, weet elke systeembeheerder. Die heeft er naast het beheren van de computers, de afgelopen twintig jaar een flinke klus aan softwarebeheer bijgekregen.
Sneakernet
Je zal je trouwens verbazen hoeveel van deze systeembeheerders nog gebruik maken van het ‘sneakernet’: langs álle werkplekken lopen om software te installeren. Want laten we wel wezen, de meeste programmatuur moet toch door de beheerder worden geïnstalleerd vanwege beveiliging, rechten, configuratie, mappenstructuur enzovoort enzovoort. En dat dan voor elke update, die zoals we weten om de haverklap beschikbaar komen nu beveiliging – terecht – een ‘ding’ is in organisaties.
Maar het sneakernet is kostbaar. Medewerkers kunnen een tijd lang niet aan de computer en moeten dus hun werk onderbreken. Verder kost het ook de beheerder relatief veel tijd. Time is money! Gelukkig beseffen steeds meer organisaties, ook in het MKB, dat het sneakernet geen efficiënte manier is om software te beheren.
Eureka!
In 1994 al kwam Microsoft met een tool voor het geautomatiseerd uitrollen van software, Systems Management Server (SMS). In 2007 werd dit System Center Configuration Manager (SCCM) en inmiddels is het alweer omgedoopt tot Endpoint Configuration Manager (ECM). Veel namen, maar de functie blijft hetzelfde: Windows software uitrollen, updaten en onderhouden. Applicaties, patches, Windows updates en natuurlijk het Windows besturingssysteem zelf.
Een gat in de markt, dat ook inmiddels is gevuld door andere bedrijven. En dat wist je natuurlijk al, anders was je niet op deze site. Hoe dan ook, er is keuze te over als het gaat om software deployment tools.
De eerste tools waren natuurlijk bedoeld om intern mee te kunnen werken. Inmiddels zijn er tools die ook werken via WAN-verbindingen, en natuurlijk met software vanuit de cloud: Microsoft Azure, Google Cloud en AWS. We overdrijven niet door te zeggen dat er tientallen oplossingen te krijgen zijn voor software deployment.
De bomen en het bos
We gaan je proberen op weg te helpen in de wereld van software deployment tools in de volgende blogs. Welke tools zijn er, wat kunnen ze? Niet alle software is geschikt voor iedereen. Er zijn functionele aspecten, kostenoverwegingen en hoe is de tool in gebruik. Op basis daarvan kun je een keuze maken welke tool voor jou het meest geschikt is.
Natuurlijk komt daarbij ook onze oplossing aan bod. Ook hiervoor geldt dat deze misschien niet voor iedereen passend is, maar we denken: voor heel veel organisaties en systeembeheerders wel. Maar oordeel zelf.