Software deployment tools
Er zijn veel verschillende manieren om software te installeren en te onderhouden. Dat heb je kunnen lezen in de andere drie blogs. Bijna allemaal komen ze neer op pappen en nathouden. Dat kan beter! Dat wist je natuurlijk al, anders was je niet op onze site gekomen. Hoeveel beter? Dat hangt ervan af wat je wilt. Laten we de mogelijkheden eens inventariseren.
Dit is deel 4 in onze serie over software deployment. De andere afleveringen vind je hier:
Wat is software deployment? Deel 1 – Van mainframe tot internet
Wat is software deployment? Deel 2 – Op een slof en een ouwe sneaker
Wat is software deployment? Deel 3 – Login scripts, GPO’s of zelf installeren?
We doen eerst even een stapje terug voor een betere blik op het geheel. Wat willen we eigenlijk van een software deployment tool? Welke functionaliteit moet het op zijn minst hebben, en wat zou fijn zijn als het er ook in zit?
In de eerste plaats wil je dat het applicaties op afstand kan installeren. Waarom niet per se ook het besturingssysteem? Omdat dit al heel goed kan met Windows Deployment Services van Microsoft, dat helemaal gratis is. Daar komen we straks nog even op terug. Applicaties dus, en natuurlijk updates van deze applicaties.
Verder wil je natuurlijk weten bij wie, of op welke computers de uitrol van een applicatie is gedaan. En waar het eventueel is misgegaan. En als extra is het fijn om te kunnen zien hoeveel installaties van een applicaties worden gebruikt, in verband met het aantal licenties dat je hebt.
Complexiteit, maar dan Easy
Dit lijken bescheiden wensen. Maar als je kijkt naar hoeveel verschillende applicaties er zijn, de manier waarop deze worden geïnstalleerd, dan snap je dat het vervullen van deze wensen een complex geheel is. Zeker als je je ook nog eens realiseert hoeveel verschillende uitrolopties er zijn (mag de gebruiker het beslissen, komt het installatiebestand van het netwerk of uit de cloud, welke parameters moeten er gebruikt worden voor de installatie, om er maar eens een paar te noemen).
Veel tools op de markt richten zich specifiek op grotere organisaties. Zeg met 500+ werkplekken. De eisen die zulke bedrijven stellen aan dit soort tools zijn heel anders dan die van een MKB met pakweg 50 tot 100 computers die regelmatig van een update moeten worden voorzien.
Laten we eens een paar deployment tools bekijken.
ABC-Deploy
ABC-Deploy is het eenmansproject van de Deense ontwikkelaar Flemming Varmer. De geschiedenis van het programma gaat terug tot midden jaren 1990. Qua functionaliteit ligt het dichtbij Easy Software Deployment, maar de prijs per ‘endpoint’ ligt hoger. Er is een gratis versie, alleen heeft die geen ondersteuning voor Active Directory groepen en OU’s. ABC-Deploy doet alleen uitrol en kan de meeste installatiebestanden aan, maar niet applicatie-virtualisatie. Wel heeft deze tool een ‘Package Store’ met standaard installaties voor veel bekende softwareprogramma’s. Voor updates heb je ABC-Update nodig, maar dat is gratis.
PDQ Deploy en PDQ Inventory
Deze twee tools noemen we in één adem, want wil je uitrollen én een overzicht van de hard- en software in je organisatie, dan moet je ze allebei aanschaffen. PDQ rekent niet per endpoint, maar per admin. Dan ben je dus relatief duur uit als je als IT-beheerder 50 computers op een school moet beheren. Daaruit blijkt al dat PDQ zich eigenlijk richt op de enterprise-markt. De ‘Package Library’, de database met ruim 250 populaire softwareprogramma’s is – op een paar programma’s na – niet gratis. PDQ heeft geen ondersteuning voor applicatie-virtualisatie.
SmartDeploy
SmartDeploy is een interessante speler die de zaken iets anders aanpakt dan de andere makers. De basis van de tool is het werken met ‘images’. Je zou denken dat je dus één image hebt voor alle computers in je organisatie, maar dat is wishfull thinking. Want er is geen enkele organisatie die honderd procent dezelfde pc’s in huis heeft. SmartDeploy onderscheidt daarom images in verschillende lagen. Zo kunnen ze de stuurprogramma’s van de hardware apart houden van het besturingssysteem en de applicaties. En dat biedt de mogelijkheid om wél één image te hebben voor Windows – want je wilt dat de computers allemaal over dezelfde functionaliteit beschikken, onafhankelijk van merk en type. Met dergelijke functionaliteit zie je al aankomen dat deze tool het beste rendeert in grotere organisaties.
Symantec Client Management Suite
De Client Management Suite van Symantec (nu onderdeel van Broadcom) heeft weer een heel andere invalshoek. Het vertrekpunt hier is veiligheid: zorg dat je computers up-to-date zijn en vooral als het gaat om veiligheidspatches. Deployment is maar één onderdeel van de ‘suite’. Symantec CMS (verwarrende afkorting) werkt ook niet alleen met Windows, maar ook met macOS en Linux. Voor veel organisaties vermoedelijk een maatje te groot. Deze tool past natuurlijk wel prima in het geheel aan Symantec tools, zoals anti-virus en intrusion detection.
Microsoft Endpoint Manager
Ook hier gaat het om een hele suite aan tools, opgebouwd rond Intune en Endpoint Configuration Manager. Microsoft is helaas nooit erg handig geweest in het kiezen van namen voor producten, waardoor vaak verwarring optreedt. Intune is een beheertool die vooral in (en uit) de cloud zijn werk doet. Endpoint Configuration Manager gebruik je voor zowel cloud- als ‘on-premises’, fysiek op locatie. Ook bij de Endpoint Manager suite gaat het om meer dan alleen uitrollen van besturingssysteem en software. Beveiliging is het belangrijkste element. Interessant is dat Microsoft met deze suite ook ondersteuning biedt voor apparaten die mensen zelf meebrengen naar hun werk. Met EM kun je deze BYODevices toegang geven en vooral weigeren tot bepaalde delen van het netwerk of applicaties.
Liquit
En dan nog een tool die het weer op een andere manier aanpakt. Liquit is gebaseerd op wat ze de Digital Workspace noemen. Een gebruiker logt op zijn computer (of tablet, of ander apparaat) in en ziet vervolgens een scherm met applicaties. Dit scherm is door de beheerder vooraf bepaald, op basis van een gebruikers- en/of computerprofiel. Wanneer de gebruiker een applicatie wil gebruiken, dan klikt hij op het pictogram, tot zover niks nieuws. Maar interessant is dat je met Liquit kunt bepalen hoe en waar deze applicatie draait. Vaak zal het gaan om een lokaal geïnstalleerde (of te installeren) app, maar dat hoeft niet. Net zo gemakkelijk draait de app in de cloud, of op een virtual machine. Dus deployment ja, maar met een twist.
Easy Software Deployment
Het is eerlijk als we onze eigen tool ook gewoon tegenover deze andere spelers in de markt zetten. Want Easy Software Deployment is weliswaar geavanceerd, maar zeker niet voor elke organisatie de beste oplossing. Easy Software Deployment beschikt over alles wat nodig is om applicaties uit te rollen en up-to-date te houden. Anders dan de meeste andere tools, is Easy Software Deployment vooral heel goed in het uitrollen van software op basis van gebruikersprofielen.
Je kunt ook monitoren hoe de operatie verloopt: wie heeft er al geïnstalleerd, welke computer heeft de applicatie nog niet, en waar is het misgegaan (en waarom). Software metering is ingebouwd, voor het geval je het aantal licenties in de gaten wilt houden. Je kunt gebruik maken van Active Directory, maar in sommige gevallen – tussen de tien en twintig pc’s/gebruikers – is dat misschien wat overkill. Easy Software Deployment kan in zulke gevallen gewoon overweg met een Windows Workgroup.
Omdat Microsoft een eigen, gratis tool heeft voor het uitrollen van het Windows-besturingssysteem, Windows Deployment System, laten deployment tools dat vaak links liggen. Maar dat betekent veel handmatig instellen. Easy Software Deployment maakt gebruik van de functionaliteit van WDS, en automatiseert deze. We hebben daarvoor een aparte, easy te begrijpen handleiding geschreven.
Prijskaartje
Zoals je ziet, richten veel makers zich op grotere organisaties. En aan tools die in de enterprise gebruikt worden, hangen heel andere prijskaartjes, zeker als je betaalt per aangesloten computer. De meeste tools hanteren zo’n prijsconcept. Het gaat er dus om de balans te vinden tussen prijs en functionaliteit, specifiek voor organisaties in het MKB. En dan zonder onnodige complexiteit die onlosmakelijk verbonden is met het beheer van grote aantallen computers en gebruikers.
Disclaimer:
de beschrijvingen van de spelers in de markt van software deployment zijn zo zorgvuldig mogelijk. Ze zijn geschreven op basis van de vrij beschikbare informatie op de websites van de verschillende makers.