Wanneer nieuwe technologie ingeburgerd raakt dan blijkt, als de rook is opgetrokken, dat er plotseling meerdere aanduidingen voor hetzelfde zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor online applicaties, waarbij ‘cloud-based’, ‘web-based’ en ‘Software-as-a-Service’ vrolijk door elkaar worden gebruikt. Dat is onterecht, en wel hierom.
Cloud-based, web-based en SaaS zijn dus niet hetzelfde, maar hebben wel raakvlakken. Reden dat de termen vaak door elkaar worden gebruikt. Maar dat klopt niet. SaaS en cloud zijn per definitie online, maar voor web-based geldt dat niet per se. En er zijn meer verschillen.
Cloud-based
De basis voor alles is natuurlijk de cloud, waarmee de technologie van online apps – als in ‘niet lokaal op je computer’ – een grote vlucht heeft genomen. Alles draait tegenwoordig in de cloud en elke interface die je er gebruik van laat maken is ‘cloud-based’. So far, so good.
Maar niet elke interface is ‘web-based’. Want dat is voorbehouden aan applicaties die in een browser draaien. Er zijn cloud-applicaties met een eigen applicatie waarmee je de clouddienst kunt gebruiken. Bekende voorbeelden zijn Dropbox, SalesForce en Evernote. En dat is alleen nog maar op de computer. Op de smartphone en tablet staan bij jou waarschijnlijk tientallen cloud-apps, specifiek voor jouw besturingssysteem.
HTML5
Dat neemt wel snel af, want sinds de komst van HTML5 zijn web-apps veel sneller en betrouwbaarder geworden, waarmee er eigenlijk geen reden meer is om zelf een front-end te maken. Een nadeel is namelijk dat je voor elk besturingssysteem een applicatie moet bouwen. Met een web-interface hoef je er alleen maar voor te zorgen dat je zoveel mogelijk browsers ondersteunt. Weer even terug naar smartphone en tablet: veel apps lijken wel specifieke apps, maar blijken bij nadere beschouwing gewoon een HTML5-interface. Daar is het fenomeen web-app al behoorlijk ingeburgerd.
Sommige diensten gebruiken beide. Dropbox heeft voor elk besturingssysteem een app die zorgt voor de synchronisatie tussen de computer en de (cloud)opslag. Maar je bestanden zijn ook bereikbaar via een app in de browser.
Omgekeerd is niet elke web-based applicatie een online app. Bijvoorbeeld de app waarmee je lokale of on-premise installaties van Microsoft IIS beheert. Honderd procent web-based én honderd procent offline, als het om lokale services gaat.
SaaS
Gek eigenlijk dat veel mensen SaaS gebruiken als synoniem voor cloud-apps. SaaS is niets meer dan een abonnement op een softwaredienst. Dat hoeft helemaal niet via een cloud-based of web-based applicatie te zijn. Wie bijvoorbeeld een lokale verzameling Microsoft Office-applicaties gebruikt, maar jaarlijks ervoor betaalt, maakt gebruik van een heuse Software-as-a-Service, maar via een ‘normaal’ softwarepakket. Datzelfde geldt voor Adobe Creative Cloud, dat helemaal geen web-based versies heeft, dus what’s in a name.
Easy Software Deployment
Waar in dit landschap vind je Easy Software Deployment? Nou, in principe is het een Software-as-a-Service, met een eigen applicatie. Dus wel cloud-based en (nog) niet web-based. Dat laatste niet omdat we niet met onze tijd meegaan, maar omdat er nog altijd flink wat Windows-mogelijkheden zijn die we lokaal willen benutten. Maar wat niet is kan nog komen…
Start met een hybride cloud strategie en beheer jouw endpoints on-prem en via de Easy Software Deployment Cloud. Vraag hier een demo aan en kom alles te weten over Easy Software Deployment!